• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9710 RON
  • USD4.5892 RON
  • GBP5.7967 RON
  • HUF1.2597 RON
Fotó: Agerpres/EPA/Janis Laizans/Xinhua

A szakbizottságok elfogadták a zöld igazolványt egyes munkahelyeken kötelezővé tevő tervezetet

A szenátus egészségügyi, illetve jogi szakbizottsága elfogadta azt a jogszabályt, amely kötelezővé teszi bizonyos alkalmazotti kategóriák számára az uniós digitális Covid-igazolványt.

A Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ közös tervezete előírja, hogy az egészségügyi minisztérium fennhatósága vagy koordinációja alá tartozó állami és magánintézmények, az egészségbiztosító pénztár, a katasztrófavédelem, a légirendészeti felügyelőség és az orvosi laboratóriumok alkalmazottai csak Covid-igazolvány birtokában dolgozhatnak. A bizottságok megszavazták azt a módosító indítványt, hogy a törvény terjedjen ki a megelőző orvosi ellátást nyújtó egészségügyi intézmények személyzetére és az egészségügyi szolgáltatások, illetve az orvosi eszközök és gyógyszerek forgalmazása területén tevékenykedő magánszemélyekre is.

Elfogadták azt a módosítást is, amely szerint a Covid-igazolvány kötelező valamennyi helyi és központi hatóság és közintézmény, önálló ügyvitelű vállalat alkalmazottja, illetve minden olyan irodaházban dolgozó személy számára, amelyben egyidőben ötvennél többen tevékenykednek. Emellett a törvény kiterjed a képviselőház és a szenátus tagjaira, a két intézmény alkalmazottaira, illetve valamennyi közjogi méltóságra és köztisztséget betöltő személyre is. A tervezet szerint az oltatlan közalkalmazottak, a parlament tagjai, a közjogi méltóságok és a köztisztséget betöltő személyek a saját költségükön végzik el a Covid-igazolvány kiváltásához szükséges koronavírustesztet. A munkaadó állja azoknak az alkalmazottaknak a tesztköltségeit, akiknek egészségügyi okokból nem adható be az oltás.

A magáncégeknek jogukban áll eldönteni, hogy kifizettetik-e alkalmazottaikkal a tesztelés költségeit. Az állami és magánintézményekben a Covid-igazolvány ellenőrzése a Check DCC nevű mobiltelefonos alkalmazással történik. A tervezet előírása szerint a törvény hatálya alatt lévő alkalmazottak munkaszerződését 30 napra felfüggesztik, ha nem váltják ki a Covid-igazolványt. Erről a munkaadónak írásban kell értesítenie az alkalmazottat. Automatikusan megszűnik annak a közalkalmazottnak a munkaszerződése, aki a 30 nap elteltével sem tud felmutatni Covid-igazolványt.

A bizottságok elfogadták Florin Cîţu szenátornak azt a módosító indítványát, hogy az utóbbi előírás ne vonatkozzon azokra az alkalmazottakra, akik a 30 nap alatt megkapják a koronavírus elleni oltás első adagját. Őket ingyen teszt illeti meg a munkahelyükön, amíg megkapják a második dózist. A tervezet szerint a törvényt megszegő jogi személyek 50.000 lejtől 100.000 lejig terjedő bírsággal sújthatók.

Forrás: Agerpres


október 27, 2021