• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9242 RON
  • USD4.1226 RON
  • GBP5.7620 RON
  • HUF1.3918 RON

A Retromadár a mában folytatódik. Grand Hotel Retromadár bemutató

5 éven át játszotta a marosvásárhelyi   Nemzeti Színház Tompa Miklós társulata a Retromadár blokknak csapódik és az aszfaltra zuhan című Radu Afrim darabot és rendezést, amelyben a 70-es évek szűk blokklakásaiba összezsúfolt  kisemberek mindennapjai elevenedtek meg.  Azóta eltelt 40-50 év. De vajon mi lett velük mára? Mi lett az álmaikból? Mit kezdtek szabadságukkal?

A Retromadár szereplőinek élete, álmai, szabadsága  akár a mienk is lehet. Szóval,  mit kezdtünk a szabadságunkkal?

,,2020-at írunk. Mioara, aki a 70-es években a Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan tömbházában lakott, időközben felnőtt, írónő vált belőle és Belgiumban él. Hazatér szülővárosába, hogy megírja legújabb regényét, amely talán segít megszabadulnia az állandó múltba fordulástól. Talán.

A tömbházból mára hotel lett, a neve Grand Hotel Retromadár, tulajdonosai egy bizarr pár, Aladár, az egykori virágárus és romantikus felesége, Zita. A hotelt a rendszerváltás utáni társadalom különböző rétegeit képviselő karakterek népesítik be: a rendőr, a pszichológus, a zenész, az énekes, a takarítónő mellett megjelennek a perifériára szorult alakok is. Az előadás általuk jeleníti meg napjaink világát, annak dilemmáit és problémáit, és egyben a művészet szerepére is reflektál.

A korábbi előadáshoz hasonlóan a produkcióban ezúttal is ötvöződik a színpadi költészet, a humor és a társadalomkritika. A nézők által már ismert múlt találkozik a jelennel: előbbi itt már visszaemlékezés, utóbbi pedig az egykori álmok és tervek helyét vette át. De vajon milyenné vált a gyermekként remélt szabadság mára?

A Grand Hotel Retromadár című produkció kétestés bemutatójára 2020. december 19-én és 20-án este 19 órától online kerül sor. A bemutató élő közvetítésére jegyeket 19 lejért vásárolhatnak az érdeklődők. A néző az előadás linkjét kezdés előtt egy órával kapja meg e-mail üzenet formájában a szolgáltatótól (eventim.ro), belépni a közvetítésre a megvásárolt jegyen szereplő jelszóval tud. Jegyeket a bemutatóra legkésőbb az előadás napján 18 óráig lehet váltani.

Fölhívjuk nézőink figyelmét, hogy az előadás élő közvetítés (nem felvétel) formájában történik, ezért utólag nem nézhető vissza.”

Keresztes Attila, a Tompa Miklós Társulat művészeti vezetője a Kultúrpresszóban:

Szerk: Kiss Dénes


december 16, 2020