• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6500 RON
  • GBP5.8180 RON
  • HUF1.2774 RON
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Nemzeti Múzeumnál mondott beszédet Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének évfordulóján a Nemzeti Múzeumnál mondott beszédet.

Orbán azzal kezdte a beszédét, hogy 1848 márciusában Európa lángokban állt, vér folyt a fővárosok utcáin, Bécsben barikádokon harcoltak.

„Mit csináltak a magyarok? Verset írtunk. 12 pontot szerkesztettünk. Átsétáltunk Pestről Budára. Az volt az első békemenetünk. Puskalövés nélkül kiszabadítottuk a politikai foglyokat, színházba mentünk, nemzeti darabot néztünk, a szünetben nemzeti dalt énekeltünk, és estére győztünk.” – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő kifejtette, a magyar forradalom nem romboló, hanem építő, nem tagadó, hanem alkotó, igaz és szép, a végén nem halál, hanem élet sarjad belőle, ilyen a forradalom, ha magyar fiatalok csinálják.

Beszédét azzal folytatta, hogy a legnagyobb dolog, ami megtörténhet velünk, hogy magyarnak születünk. Ezután egy történet keretáben arról beszélt, hogy egy utazó járja Európát, lát valakit az út szélén, aki követ tör egy kalapáccsal, akinek ez a munkája. Lát egy másik embert, az is követ tör, „Mit csinálsz? – Katedrálist építek”.

A történet után hozzátette: A baloldal követ tör, múlttól és jövőtől megfosztott, önmagáért való robot. Mi katedrálist építünk, ez a mi életünk – szögezte le a kormányfő, hozzátéve: „ez 1100 év közös erőfeszítése, 40 nemzedék építő köveiből emelkedik a Magyarország katedrális, Szent István megalapította, Mátyás király naggyá tette, a labancok lerombolták, de a reformkor újjáépítette, Kossuth és Széchenyi, Petőfi és Jókai, Deák és Batthyány , Klapka és Görgei harcoltak érte.”

Brüsszel be akarja préselni Magyarországot egy háborúba, de az ország szabad és szuverén, és az is marad – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő kiemelte: Európa népei ma Brüsszeltől féltik a szabadságukat, éppúgy, mint Petőfiék idejében. Olyasmit akarnak ránk kényszeríteni, amire „nem áll rá a magyarok keze”, ami a „magyar szellem számára kárhozatos”, ami „idegen a magyar élettől” – mondta.

Úgy fogalmazott: „be akarnak bennünket préselni egy háborúba, migránsokat akarnak a nyakunkba sózni, és át akarják nevelni a gyerekeinket, de mi nem megyünk háborúba, nem engedjük be a migránsokat, és nem adjuk oda a gyerekeinket sem” – mondta Orbán Viktor.

Háború vagy béke, brüsszeli járszalag vagy a magyar szabadság között kell dönteni a június 9-i európai választáson – jelentette ki Orbán Viktor ünnepi beszédében.

Az államfő hozzátette, Petőfiék óta minden magyar nemzedék és minden magyar fiatal számára eljön az idő, amikor dönteni kell.

Orbán kijelentette: Magyarország csak a békével járhat jól, az ország nem kér a háborúból. A kormányfő kiemelte: „mi itt, Budapesten ismerjük a háborút. Halottak százezrei, hadirokkantak, özvegyek árvák, lerombolt hidak, bombatölcsérek százai, földönfutóvá tett emberek tízezrei; egy emberöltő és egy nemzedék élete ment rá az utolsó háborúra” – fogalmazott.

Forrás: Index/MTI


március 15, 2024