• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9730 RON
  • USD4.6085 RON
  • GBP5.8167 RON
  • HUF1.2583 RON
Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

A magyar közösség újabb bástyáit avatták fel Sepsiszentgyörgyön

A magyar közösség újabb bástyáit – iskolát és idősotthont – avatott Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke Sepsiszentgyörgyön.

Novák Katalin vasárnap a sepsiszentgyörgyi református Vártemplomban pünkösdi istentiszteleten vett részt, majd egyházi és világi elöljárók társaságában átadta a Kőrösi Csoma Sándor utcai, új református elemi iskolát, illetve a Gyöngyvirág utcában átadta Erdély legmodernebb beteg és idősotthonát, amelyek építését a magyar kormány támogatta.

Novák Katalin szerint “a növekvő békétlenségben akkor tudunk békét teremteni, ha jobban figyelünk a betegekre, a szegényekre, az idősekre”. A magyar köztársasági elnök úgy fogalmazott Sepsiszentgyörgyön, hogy „az egymásra figyelő és támogató közösségekért, nagycsaládokért, az időben vállalt gyermekekért, a fiatal és idős korosztályok közötti összefogásért, az összetartó magyar nemzetért való küzdelemben számíthatnak Magyarországra”. Novák Katalin ugyanakkor méltatta, hogy a székelyek 1000 és 103 év után is talpon vannak.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester kifejtette – “Köszönjük, hogy óv és támogat bennünket az anyaország, templomokat újít fel, egyetemet épít, bölcsődéket és óvodákat létesít és így gyerekeink újabb lehetőséget kapnak arra, hogy anyanyelvükön tanuljanak, itthon, szülőföldjükön boldoguljanak”. Sepsiszentgyörgy polgármestere a református egyháznak is köszöntetet mondott a magyarság megmaradását szolgáló erőfeszítésekért.

Az Erdélyi Református Egyházkerület mozaikszerűen összerakta intézményrendszerét, fogalmazta meg Kató Béla püspök, a sepsiszentgyörgyi idősotthon vasárnapi átadásán.

Kató Béla felidézte, hogy 2014-ben, amikor az egyháztól elvették a Református Székely Mikó Kollégium épületét, nem maradtak tétlenül, hanem új intézményeket építettek. A püspök szerint a magyar kormány jelentősen támogatta az Erdélyi Református Egyházkerület intézményépítő törekvéseit, így mintegy 500 intézmény és épület jött létre. Ezek között említette a Sepsiszentgyörgyön vasárnap átadott új, református elemi iskola épületét és a beteg és idősotthon épületét.

Emellett a Fidelitas egyetemi diákszállót, a Vártemplom teljes felújítását, az új parókia és gyülekezeti ház építését, a Szemerjai gyülekezeti ház és a belvárosi új parókia építését, a Gyöngyvirág utcai református templom, a fogyatékkal élőkkel foglalkozó Írisz Ház és a védett lakások építését is. „A magyar kormány támogatásával, Erdély szerte mozaikszerűen raktuk össze az intézményrendszert, amelyek elkísérik embertársainkat a bölcsőtől a koporsóig”, fogalmazta meg Kató Béla.

Új beteg és idősotthont adtak át Sepsiszentgyörgyön, amely közel 100 személy befogadására és ellátására alkalmas.

A Szilvássy Carola Református Szeretetotthon vasárnapi átadásán jelen volt Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke. Tóth Anna a Diakónia Keresztény Alapítvány igazgatója felidézte, hogy az idős és beteggondozó szolgálatuk az elmúlt 20 évben átszőtte Háromszéket: 67 településen, havonta 950 idős, beteg embernek segítenek a 36 szakápoló napi jelenlétével. Emellett ápolási segédeszközök és emelhető ágyak kölcsönzésével segítenek a mozgásukban korlátozottaknak, illetve szociális mosodát működtetnek, hogy az általuk ellátottaknak megfelelő higiéniát biztosítsanak.

Tóth Anna szerint mindezek mellett lelki támaszt is nyújtanak, ezért az aktív időseknek nyugdíjasklubot-, a szeretteiket elvesztettek számára gyászfeldogozó csoportokat működtetnek, míg a demenciás betegek számára „Alzheimer café” eseményeket szerveznek. Ezt egészítik ki a most átadott 46 férőhelyes betegápoló központtal és a 36 férőhelyes idősotthonnal, amely a szükséges engedélyek beszerzése után, várhatóan ősztől nyit meg és ahol méltóságteljes gondoskodást, nagyobb biztonságot és jobb körülményeket teremtenek a rászorulóknak, mondta Tóth Anna.

Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt


május 29, 2023