• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6500 RON
  • GBP5.8180 RON
  • HUF1.2774 RON
A kép illusztráció. Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

A koronavírus világszinten további áldozatokat követel

A koronavírus világszinten további áldozatokat követel, több mint 260 ezren haltak meg a 3,7 millió fertőzött személyből.

Az Egyesült Államokban több mint 73 ezren hunytak el, Nagy-Brittaniában több mint 30 ezer, Olaszországban közel 30 ezer, Spanyolországban és Franciaországban közel 26 ezer halott van. Európában most úgy tűnik, hogy ellenőrzés alatt van a járvány, így a gazdasági és a társadalmi élet lassan kezd visszatérni megszokott medrébe. A korlátozások feloldását egyre többen követelik az Egyesült Államokban is, azonban a járványügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a túl korai lazítások újabb fertőzésekhez vezethetnek. Az Egészségügyi Világszervezet igazgatója is úgy véli, hogy nem zárható ki újabb fertőzési hullám, és ez ellen kizárólag az egészségügyi rendszerekbe történő komoly befektetések jelenthetnek megoldást.

Tovább lazít az eddigi hatósági korlátozásokon Németország, miután Angela Merkel kancellár azt nyilatkozta, sikerrel jártak a járványlassító intézkedések.

A szövetségi kormány és a tartományok vezetősége arról határozott, hogy jövő héten kinyithatnak a nagyobb boltok és egyes régiókban újrakezdhetik tevékenységüket a hotelek és vendéglők is. Május 15-én a Bundesliga első osztályában is indul a bajnokság, a meccseket azonban üres lelátók előtt játsszák. A tömegrendezvények tilalma júniusig fennmarad, ahogy a szociális távolságtartásra vonatkozó előírás is, valamint zárva maradnak a határok is.

A francia miniszterelnök ma még tart egy utolsó járványügyi értékelést, ezen múlik a hétfőre esedékes kijárási tilalom megszüntetése – jelenti Daniela Coman, a Román Rádió párizsi tudósítója.

Annak érdekében, hogy elkerüljék a túlzsúfoltságot, a francia kormány felhívta a cégvezetők figyelmét, hogy ahol lehetséges továbbra is az otthonról végzett munkát támogassák, illetve biztosítsanak rugalmas munkaidőt. A múlt hónap végén fogadta el a francia kormány azt a stratégiát, miszerint a lakosság május 11-től szabadabban mozoghat, de az otthontól 100 km-nél távolabb utazni így is tilos lesz. Kötelező lesz továbbá maszkot hordani a tömegközlekedési eszközökön, a metrók és pályaudvarok bejáratához pedig érintésmentes kézfertőtlenítő szerkezeteket helyeznek ki és folyamatosan hangosbemondón figyelmeztetik a járókelőket az egymástól való távolság betartására. Folyamatban van azon zónák kijelölése, ahol az utasok sorban állhatnak úgy, hogy megmaradjon közöttük az 1 méteres távolság. A várótermek székeit is felcímkézik, ezek szerint egyes helyekre nem lehet majd ülni, ezzel is a távolság betartását szeretnék elérni. Az oktatás újraindítása az iskolákban nem egyből fog megtörténni, illetve önkéntes alapú lesz, csak azok a diákok járnak be, akik akarnak, a többiek folytatják otthonról az online tanulást.

Olaszországban a kormány úgy döntött, hogy a költségvetési hiányt az elmúlt három évtized legmagasabb szintjére emeli, ugyanakkor a talpra állási folyamatban számít az Európai Unió által rendelkezésére bocsátott alapokra is.

A Román Rádió helyszíni tudósítója szerint az országban a járvány 11 hete alatt első alkalommal történik meg, hogy a meggyógyultak száma magasabb, mint a betegeké, 93 245, szemben a 91 598-cal. Az elmúlt 24 órában 369 személy hunyt el, az elhalálozások száma ezzel elérte a 29 684-et. A Polgári Védelem adatai szerint folyamatosan csökken az intenzív osztályon kezelt páciensek száma, az utolsó adatsor óta 94 beteg már nem igényel lélegeztető gépet. Tekintettel arra, hogy Olaszország az egyik leginkább sújtott ország, a római kormány arra számít, hogy az Európai Uniós legalább 100 milliárd eurós támogatást nyújt majd. Roberto Gualtieri gazdasági miniszter reményét fejezte ki, hogy ez az összeg vissza nem térítendő támogatás formájában érkezik, és nem kölcsönként. A politikus kiemelte, hogy az összeget június és szeptember hónapok között kívánják lehívni.

Pedro Sanchez spanyol kormányfő harmadik alkalommal is megszerezte a Parlament támogatását a szükségállapot két héttel való meghosszabbításához, a konzervatívok ellenkezése, illetve a szélsőjobb fenyegetése ellenére.

PedroSanchez szerint súlyos hiba lenne a szükségállapot feloldása, és a régiók közötti közlekedés korlátozása mellett érvelt. A Román Rádió helyszíni tudósítója szerint a spanyol kormányfő elmondta, hogy nagyobb hatalmat kíván adni a regionális parlamenteknek a korlátozások feloldását célzó döntések meghozatalában. A baloldali politikus hangsúlyozta, hogy a végső döntést minden esetben az Egészségügyi Minisztérium kell meghozza. Az ellenzék fő ereje, a spanyol Néppárt ez alkalommal nem támogatta a miniszterelnök kezdeményezését, képviselői tartózkodtak a szavazáson. A Vox szélsőjobboldali párt elnöke megtámadta az Alkotmánybíróságon a döntést, és egy bizalmatlansági indítvány benyújtását is kilátásba helyzete. Santiago Abascal elnök azzal fenyegetőzött, hogy utcai megmozdulásokra fogja hívni a szimpatizánsait, akik gépkocsijukban vonulnak majd fel, annak érdekében, hogy betartsák a kormány által előírt társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

Forrás: RRA


május 7, 2020