• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9765 RON
  • USD4.6373 RON
  • GBP5.8018 RON
  • HUF1.2662 RON

A készenléti állapot meghosszabbítását kéri az államfő

A készenléti állapot június 15-e utáni meghosszabbítását javasolja a parlamentnek Klaus Iohannis államfő, miután egyeztetett Ludovic Orban kormányfővel, Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkárral és több a koronavírusjárvány kezelésében érintett szakminiszterrel.

Az államfő a döntést azzal indokolja, hogy a szükségállapot megszűnte után stabil maradt, azaz nem csökkent számottevően a koronavírusfertőzöttek száma, ezért továbbra is felelős hozzáállásra van szükség mind a hatóságok, mind pedig az állampolgárok részéről. A Cotroceni-i palotában tartott megbeszélésen azonban úgy határoztak, hogy lazítanak több, korábban elrendelt szigorító intézkedésen.

Június 15-e után kinyithatnak például a bevásárlóközpontok, de az ezekben található éttermek és játszóházak továbbra is zárva tartanak. Szintén kinyitnak az óvodák és bölcsődék és engedélyezik a nagyobb létszámú magánrendezvényeket, de továbbra is tilos lesz a koncertek, fesztiválok, városnapok szervezése.

Június 15-től várják ugyanakkor a fürdőzni vágyókat a strandok, de csak a kinti medencéket lehet használni. Az államfő beszélt ugyanakkor arról is, hogy eltörlik az otthoni karanténkötelezettséget azok esetében, akik olyan országokból érkeznek, ahol viszonylag alacsony a koronavírusfertőzöttek aránya. Az Olaszországból, Spanyolországból, Hollandiából, Belgiumból és Franciaországból hazatérők azonban továbbra is önkéntes házi karanténba kell vonuljanak.

A kormány által meghosszabbítandó készenléti állapotot a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Călin Popescu Tăriceanu és Victor Ponta, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), illetve a Pro Románia elnöke korábban azt közölték, hogy pártjaik indokolatlannak tartják, ezért nem fogják megszavazni a készenléti állapot meghosszabbítását.

Lucian Romașcanu, a Szociáldemokrata Párt szóvivője az államfő nyilatkozata után közölte, a szociáldemokrata honatyák nem fogják megszavazni a készenléti állapot meghosszabbítását. Úgy fogalmazott, sem az ország első embere, sem a vezető epidemiológusok nem mutattak be olyan bizonyítékokat, amelyek indokolnák a készenléti állapot június 15-i utáni meghosszabbítását. Klaus Iohannis államfő a beszédében azt kérte a törvényhozóktól, hogy „viselkedjenek felelős politikusok módjára”, mert bebizonyosodott, hogy az eddigi óvintézkedések eredményre vezettek a járvány elleni védekezésben.

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke Klaus Iohannis államfő bejelentése után azt nyilatkozta, hogy a parlament döntése a készenléti állapot meghosszabbításáról nagyban függ attól, hogy milyen adatokat közöl a kormány.

A politikus úgy véli, hogy bizonyos helyeken meg kell hosszabbítani a készenléti állapotot. De az ország számos városában, településén ez indokolatlannak tűnik a nyilvánosságra hozott adatok szerint. Kijelentette, az egész országot érintő készenléti állapotot csak úgy lehet meghosszabbítani, ha a Ludovic Orban vezett kabinet nagyon konkrét adatokkal áll elő, és olyan teszteredményeket mutat be, amelyek alátámasztják ezt az álláspontot.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió/Digi24/Agerpres


június 9, 2020