• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9677 RON
  • USD4.6059 RON
  • GBP5.7949 RON
  • HUF1.2995 RON

A jogalkotási prioritásokat ismertette a kormányfő

Marcel Ciolacu miniszterelnök ma bejelentette a kormány jogalkotási prioritásait a jelenlegi parlamenti ülésszakra, megemlítve a szociális ellátórendszer reformját, az adócsalás visszaszorítását, a közigazgatás átfogó átszervezését, egy új kábítószer-ellenes törvény kidolgozását és a nyerőgépek felszámolását a városokban.

A közigazgatás átszervezéséről a kormányfő kijelentette, hogy elengedhetetlen a munkaapparátus racionalizálása és az olyan intézmények összevonása, amelyek teljesen megrekedtek. A miniszterelnök szerint egy másik fontos és sürgős feladat a kábítószer-kereskedelem és -fogyasztás megelőzése. Mint mondta, egyértelműen új kábítószer-ellenes jogszabályokra van szükség, amelyek hatékonyan reagálnak a mai kemény valóságra, és átültetik az európai normákat és legjobb gyakorlatokat.

Hozzátette, ezt a projektet várja a belügyminisztérium, az igazságügyi és az egészségügyi minisztérium munkatársaitól. A kormányfő elmondta, a szerencsejátékokról szóló törvény is prioritás, és ebben az esetben a nagyon világos célkitűzés az, hogy a városokban felszámolják a nyerőgépeket.

Kormány közeli források szerint jövő héten tárgyal a koalíció a deficitcsökkentő intézkedéscsomagról.

Kedden Marcel Ciolacu miniszterelnök azt mondta, a kormány még ebben a hónapban felelősséget fog vállalni a parlament előtt a közigazgatási reformot, az adóelkerülést megelőző intézkedéseket, illetve az adóügyi módosításokat tartalmazó tervezetcsomagért. A kormányfő tájékoztatása szerint a tervezetcsomagon még dolgoznak, de amint elkészül, közvitára bocsátják, és szeptember végéig lezajlik a teljes eljárás, a parlament előtti felelősségvállalást is beleértve.

Azt is leszögezte, hogy az intézkedéscsomag nem tartalmaz megszorító intézkedéseket, viszont azt be kell látni, hogy a nagyon magas fizetésű közalkalmazottak nem kaphatnak vakációs utalványt is. Ezért vezetik be azt a korlátozást, hogy az utalványra csak a nettó 8000 lejnél kisebb fizetésű alkalmazottak legyenek jogosultak – magyarázta.

Gyökeresen átalakítják a teljes szociális ellátási rendszert, hogy ne ismétlődjenek meg azok az esetek, amelyeket az utóbbi hónapokban több Ilfov megyei öregotthonban tapasztaltak – jelentette ki a miniszterelnök a kormányülés elején.

Az új törvénytervezet jelentős módosításokat tartalmaz az engedélyeztetés terén is és első alkalommal vezet be szankciókat a törvényszegők ellen. Marcel Ciolacu elmondta, a szociális szolgáltató központokat az engedélyezési kérelem benyújtásától számított 15 napon belül ellenőrzik, az ideiglenes működési engedély időtartamát pedig 12-ről 3 hónapra csökkentik.

A kormány két határozatot készül elfogadni mai ülésén a tanulók és egyetemisták utazási kedvezményeiről – jelentette be Marcel Ciolacu az értekezlet elején.

A kormányfő szerint az utazási diákkedvezményt 50 százalékról 90 százalékra emelik, és most első alkalommal a külföldi oktatási intézményekbe nappali tagozatos oktatásra beiratkozott román állampolgárok is kapnak kedvezményt. Arról is beszámolt, hogy bővítik a kedvezményezettek listáját, és az oktatási miniszter javaslatára egyszerűsítik az eljárást a tanulók ingyenes utazását illetően.

Forrás: Agerpres


szeptember 8, 2023