• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9759 RON
  • USD4.6361 RON
  • GBP5.8194 RON
  • HUF1.2736 RON

A járványhelyzetről és az uniós támogatás felhasználásáról egyeztetett az államfő

A Romániának szánt 80 milliárd eurós uniós támogatás ésszerű felhasználásáról egyeztetett  Klaus Iohannis államfő Ludovic Orban kormányfővel és több miniszterrel. A találkozót követően az elnök kifejtette, meghatározták azokat a főbb területeket, amelyeket fejleszteni fognak ebből az összegből. Elsősorban autópálya-építésre, infrastruktúra-fejlesztésre, az egészségügyre és a tanügyre fordítanak jelentős összegeket.

Szerda esti sajtónyilatkozatában a járványhelyzetre is kitért az elnök. Elmondta, csütörtökön megbeszélést tart Marcel Vela belügyminiszterrel és Raed Arafat belügyi államtitkárral, a katasztrófavédelmi főosztály vezetőjével, hogy elemezzék a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetét. Hangsúlyozta, kritikus ponton van az ország, és tekintve, hogy a napi új fertőzések száma Romániában majdnem elérte az 1200-at, a lakosság védelmét szolgáló intézkedések rendkívül fontosak. A helyzet rendkívül súlyos és létfontosságú, hogy ellenőrzés alatt tartsák a járványt, fejtette ki az államelnök a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón. Klausi Iohannis elmondta, a vészhelyzet idején az ország jól kezelte a járványhelyzetet, de az alkotmánybírásági döntések és a jogszabályok módosítása megnehezítette a helyzetet.

A tanévkezdéssel kapcsolatban kifejtette, jövő héten megbeszélést tart az új tanév megnyitásának lehetséges forgatókönyveiről Ludovic Orban kormányfővel, Monica Anisie oktatási miniszterrel és más, az oktatás területén illetékes miniszterekkel. Hozzátette, biztos, hogy az iskola nem fog a megszokott körülmények között elkezdődni, mivel a járvány szeptemberig nem tűnik el. A kizárólagos on-line oktatás nagyon bonyolult volna. Emiatt a vegyes megoldás felé hajlik a kormány, amely a helyi körülmények szerint is változni fog: több, vagy kevesebb on-line tanítás lesz. Erről azonban egy-két héten belül fognak pontosan dönteni – magyarázta Klaus Iohannis.

A nyugdíjak emelésével kapcsolatban elmondta, azok biztosan nőni fognak, azonban a 40%-os emelés egész egyszerűen lehetetlen, mert nincs rá pénz. Másrészt azonban a nyugdíjemelés terve méltányos elképzelés. Nem megengedhető, hogy pont a legveszélyeztetettebb kategória fizesse meg a recesszió, a gazdasági visszaesés teljes költségét. Azonban ebben az esetben is a tisztességes mérce a fontos – tette hozzá Klaus Iohannis. Azt is nyomatékosította, hogy a kormány fogja eldönteni, milyen mértékben emeli a nyugdíjakat.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, amennyiben a járvány nem súlyosbodik, nagyon szigorú és konkrét intézkedések betartása mellett meg lehet szervezni a szeptemberi helyhatósági választásokat. Véleménye szerint, a szavazási eljárást meg lehet szervezni jó körülmények között. Semmivel sem bonyolultabb elmenni szavazni, mint elmenni egy hipermarketbe, vagy üzletbe kenyeret vásárolni. Meg lehet hozni a fizikai távolságtartásra, biztonságra, higiéniára vonatkozó intézkedéseket. Amit azonban elég nehéz lesz megszervezni, az a választási kampány. Ez, ha a járvány nem enyhül, vagy súlyosbodik, rendhagyó körülmények között fog zajlani – mondta az államelnök. Augusztus közepéig mérlegelik a helyhatósági választások megszervezésének vagy elnapolásának minden lehetőségét, fejtette ki az államfő. Arról is beszélt, hogy az egészségügyi tárca megtette a szükséges lépéseket a koronavírus-elleni oltás beszerzésére, mihelyt az elérhető lesz, valamint a gyógyszereket is.

Forrás: Agerpres


július 30, 2020