• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9765 RON
  • USD4.6373 RON
  • GBP5.8018 RON
  • HUF1.2662 RON
Fotó: Tamási Áron Színház

A Chicago világhírű musical szilveszteri bemutatója a Tamási Áron Színházban Puskás Zoltán rendezésében

A meghívott rendező, Puskás Zoltán korábban Hair musicalt, A dzsungel könyve musicalt, Állatfarm rockoperát rendezett Temesváron, Kolozsváron.

John Kander – Fred Ebb – Bob Fosse Chicago című közismert musicaljét mutatja be szilveszter estéjén a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata az Újvidékről érkezett Puskás Zoltán rendező irányításával. Az előadás, melyben a társulat húsz színésze kapott szerepet, örök érvényű problémákat, időtlen kérdéseket feszeget, némi iróniával közelítve a musical műfajára jellemző show jelleghez.

A darab pontos képet fest a hirtelen fölkapott celebek, sztárok hamis, képmutató világáról, ugyanakkor azokkal a manapság általános tapasztalatokkal is szembesít, hogy milyen társadalomformáló ereje van a korrupciónak, hogy az igazságszolgáltatás néha csak színjáték, hogy mennyire manipulatívan hat a média a közösségi tudat alakulására.

Hogy a youtube-erek, TikTok sztárok és a szociális média különböző más felületein felbukkanó üresfejű divatdiktátorok megnyilvánulásainak útvesztőiben mindenfajta emberi érték és az élet maga is relatívvá vált, csak a botrányos dolgok számítanak igazi hírnek, szinte lehetetlen elválasztani egymástól a helyes és elfogadhatatlan döntéseket, cselekvéseket. Azt az általános jelenséget is pontosan érzékelteti, amikor a forma diktál a tartalom helyett, amikor sokkal fontosabbá válik egy esemény tálalása, kontextusa, mint maga az esemény. És hogy manapság a gyilkosságok híre is csupán ideig-óráig tartó szenzáció, mert közömbössé váltunk a halál iránt.

„Azért szeretem a Chicagot, mert nagyon sok rétege van. A gyorsan felfuttatott, majd ugyanígy a süllyesztőbe kerülő celebek világa, a „pénzzel és befolyással minden elintézhető” jelensége, a média által folytatott manipuláció és az ember befolyásolhatósága csak néhány ezek közül a rétegek közül. Úgy gondolom, hogy a Chicago a musical műfajának egyik kiemelkedő darabja, mert azért ne feledjük, hogy egy zeneileg is nagyon jól megírt műről van szó” – nyilatkozta Puskás Zoltán az előadásról, hozzátéve, hogy a partitúra miatt ez nem ad akkora szabadságot a színésznek, mint a prózai színház, a zene miatt a koreográfiának is feszesnek kell lennie, a ritmus adott.

„Én mindig színészközpontú előadásokat rendezek, az a fajta rendezői színház, amelyben a színész csupán végrehajtó, nem áll közel hozzám” – mondta még a rendező, aki színész szakot végzett az Újvidéki Színművészeti Akadémián, de bevallása szerint színészként nem tudott kiteljesedni, valahogy mindig kívülről tekintett a produkciókra, amelyekben játszott. „Merőben újat nem tudunk mondani már a partitúra miatt sem, de igyekszünk maibbá tenni a történetet. Több konferanszié van az előadásban, akik amolyan játékmesterekként irányítják az eseményeket. Bábok vagyunk, akiket gonosz hatalmak irányítanak – sugalljuk ezáltal. Ezenkívül a mozgóképek is szokatlanok lehetnek, melyek által az életünk nyilvánossága, kirakat jellege jelenik meg, hisz lassan már nincs magánéletünk, intimitásunk” – árulta el még a készülő új produkcióról Puskás Zoltán.

Szerk: Kiss Dénes

Szereposztás

Roxie Hart: SZALMA Hajnalka

Velma Kelly: PÁL FERENCZI Gyöngyi

Billy Flynn: KOLCSÁR József

Mama Morton: GAJZÁGÓ Zsuzsa

Konferanszié: KÓNYA-ÜTŐ Bence , MÁTRAY László , VARSÁNYI Szabolcs

Amos Hart: ERDEI Gábor

Liz: KORODI Janka

Annie: VASS Zsuzsanna

Cseng Li: P. MAGYAROSI Imola

June: KOVÁCS Kati

Mona: FEKETE Mária

Mary Sunshine: D. ALBU Annamária

Fred Casey: PIGNITZKY Gellért

Fogarty őrmester, Bíró: NAGY-KOPECZKY Kristóf

Harrison: DERZSI Dezső

Írnok: FEKETE Zsolt

Aaron: MÁRTON Lóránt-László

KItty: GÖLLNER Boróka

Rendező: PUSKÁS Zoltán

Díszlettervező: IZSÁK-SZŐKE

Jelmeztervező: LEDENJAK Andrea

Koreográfus: GYENES Ildikó

Fényterv: MAJOROS Róbert

Korrepetitor: LŐFI Gellért

Ügyelő: VERESS Zsóka

Súgó: KIS Katinka

Zenekarvezető, zongorista: SZŐCS Botond

Hegedű: RÁDULY Zsófia

Basszusgitár: TÓTH-GYÖRBIRÓ Apor

Klarinét, szaxofon: GÁBOR Szabolcs

Trombita: GROSAR Paul

Tuba: Csoma Attila

Bemutató: 2023. december 31.

Az előadás időtartama: 2 óra 30 perc

Puskás Zoltán rendező a Kultúrpresszóban:



december 28, 2023