• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9763 RON
  • USD4.6386 RON
  • GBP5.8067 RON
  • HUF1.2671 RON

A belügyminiszter megfenyegette az új székelyföldi prefektusokat

Bár tegnap online ceremónia keretében több megye prefektusa és alprefektusa tette le hivatali esküjét Lucian Bode belügyminiszter célzott üzenetet fogalmazott meg Ráduly István háromszéki és Szabó Zsolt Hargita megyei prefektusok irányába.

A belügyminiszter kifejtette: szemmel fogja tartani a prefektusok munkáját és nem fog ódzkodni attól, hogy rájuk küldje a belügyminisztérium ellenőrző testületét. Célzottan a két székelyföldi megye magyar prefektusaihoz fordult és kiemelten felhívta a figyelmüket, hogy az alkotmány által meghatározott feladatkörüket teljesítsék és mindenki tartsa be a törvényt.

Kovászna megye új prefektusa Ráduly István a sajtó érdeklődésére kifejtette: értette a sorok közti üzenetet, ami szerinte nem csak a prefektusoknak szólt hanem intézményvezetőknek, önkormányzatoknak, újságíróknak is, hogy mindannyian azért kell dolgozzanak, hogy az itt élő embereknek jó legyen. Az új prefektus elmondta: átolvasta a teljes kormányprogramot és mindent megtesz, hogy Kovászna megyében ez a program ne maradjon papíron.

Nagy a nyomás az új háromszéki prefektuson, de saját lábán fog megállni, véli Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgyi polgármestere Lucian Bode belügyminiszter Kovászna és Hargita megyei prefektusok fele megfogalmazott burkolt fenyegetésére reagálva kifejtette: “évtizedek óta mondjuk, hogy Székelyföld speciális része az országnak és abban bízunk, hogy a belügyminiszter arra gondolt: véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy ezekben a megyékben a prefektusok időnként rosszhiszeműen értelmezik a jogszabályokat. Véget kell vetni annak, hogy a prefektusok akadályozzák az önkormányzatok munkáját”, nyilatkozta Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott: amikor Ráduly István vállalta a prefektusi kinevezését pontosan tudta mekkora lesz rajta a nyomás amikor a prefektúra jogászai elébe teszik azokat a dokumentumokat, amikkel meg kellene támadnia egyes önkormányzati határozatokat vagy amikor jövő év március 15-én eléje teszik a szimbólumok használata miatti büntető jegyzőkönyvet. „Nem lesz könnyű dolga, de úgy ismerem Ráduly Istvánt mint aki a saját lábán fog megállni. Remélem új fejezet kezdődik a prefektúra és a háromszéki önkormányzatok életében”, fogalmazta meg Antal Árpád.

Többé ne legyen a prefektúra a székelyföldi önkormányzatok kéziféke, fogalmazta meg Tamás Sándor.

A háromszéki tanácselnök a Ráduly István prefektusi kinevezésekor elhangzott belügyminiszteri fenyegetés kapcsán kifejtette: „érezzük a törődést, a kiemelt figyelmet és azt is, hogy különleges térségben élünk”. Tamás Sándor hozzátette: „nem tér ki arra, hogy ki és hány napig próbálta megakadályozni Ráduly István prefektusi kinevezését, inkább a jövőről beszél”. „Abban bízok az új prefektusnak sikerül a dinamizálnia az alárendelt dekoncentrált intézményeket és javítania a kapcsolatot a kormányhivatal és az önkormányzatok között, hogy ne legyen a prefektúra – mint ahogyan egy korábbi, háromszéki prefektus megfogalmazta – a Kovászna és Hargita megyei önkormányzatok kéziféke”, mondta Tamás Sándor, aki azt kívánta Ráduly Istvánnak, hogy sokáig legyen sikeres prefektus Háromszéken.

Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt



április 2, 2021