• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9763 RON
  • USD4.6386 RON
  • GBP5.8067 RON
  • HUF1.2671 RON

1000 lejes fizetésemelést ígért a kormány a tanároknak

Bruttó ezer lejjel növelik június elsejétől a pedagógusok bérét “az új bértábla szerinti fizetésemelés előlegeként”, az erről szóló sürgősségi rendeletet már a csütörtöki ülésen elfogadják – közölte szerdán a kormány sajtóirodája.

A kabinet azután adott ki közleményt erről, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök, Marcel Ciolacu képviselőházi elnök és Ligia Deca tanügyminiszter az oktatási szakszervezetek vezetőivel tárgyalt a sztrájkoló tanügyi alkalmazottak követeléseiről. A kisegítő személyzet bruttó 400 lejes béremelésben részesül.

A kormány sajtóirodája közölte azt is, hogy az új közalkalmazotti bértörvény szerint a kezdő pedagógusok fizetése nem lesz kisebb az országos bruttó átlagbérnél. Ugyanakkor a fizetéseket több szakaszban emelik az új bértörvényben előírt összegig, a jogszabály hatályba lépésétől számított legtöbb három éven belül. Az első szakaszban az előirányzott teljes béremelés 40 százalékát kapják meg a tanügyi alkalmazottak – olvasható a közleményben.

A szerdai kormányülés elején Nicolae Ciucă a kormánytagokkal is ismertette a kabinet ajánlatát. Mint mondta, a szakszervezeti vezetők a következő órákban ismertetik az ajánlatot a tagsággal, majd este 7 órától ismét tárgyalóasztalhoz ülnek. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a tanügyi alkalmazottak elfogadják a javasolt intézkedéseket, újrakezdődhet az oktatás és sikerül lezárni a tanévet.

A kormány legújabb ajánlatát a lehető legrövidebb időn belül ismertetni fogják a tanárokkal, hogy dönteni tudjanak a sztrájk folytatásáról vagy beszüntetéséről – ígérték a tanügyi szakszervezetek vezetői a miniszterelnökkel tartott szerdai tárgyalások után.

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke, Simion Hăncescu a találkozó utáni sajtótájékoztatóján elmondta, a kormány bruttó 1000 lejes fizetésemelést ígért júniustól a pedagógusoknak és bruttó 400 lejest a kisegítő személyzetnek. Emellett ígért egy sürgősségi rendeletet is arról, hogy az új közalkalmazotti bértörvény szerint a kezdő pedagógusok fizetése nem lesz kisebb az országos bruttó átlagbérnél, és 2024-ben az előirányzott teljes béremelés 40 százalékát megkapják majd a tanügyi alkalmazottak.

Arra a kérdésre, hogy milyen válaszra számít a tanároktól, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke, Marius Nistor kijelentette: ‘Nem az számít, hogy jelenleg mi mit gondolunk erről az ajánlatról, hanem az, ahogyan a kollégáink vélekednek róla. Sürgősen ismertetjük velük a mai tárgyalások eredményét és a kormány közleményét, hogy állást tudjanak foglalni’ – mondta a szakszervezeti vezető, hozzátéve, hogy ‘hamarosan’ kiderül, folytatódik-e a tanügyi sztrájk.

Forrás: Agerpres


május 31, 2023