• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9679 RON
  • USD4.6140 RON
  • GBP5.8029 RON
  • HUF1.3050 RON

Ady 100 a Litera-túrában

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékezünk csütörtök esténként fél 9-től a Litera-túrában.

Ady halálának körülményeiről -a hiteles kordokumentumok feldolgozásával- Hajdú Farkas Zoltán tudósít a Csonkamagyar 1919 című lektűrjének Január fejezetében. Felolvassa Henn János. Ady verseket Barabási Tivadar, Benedek Botond, Henn János és Puskás László előadásában hallják, illetve novellát olvas B Szabó Zsolt, a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjasa.

2019-ben, minden hónapban egy Litera-túrát Ady Endre sok műfajú életművének szánunk.

„Örök virágzás sorsa már az enyém,/Hiába törnek életemre,/Szent, mint szent sír s mint koporsó, kemény,/De virágzás, de Élet és örök.”

Az Ady verseket Barabási Tivadar és Puskás László előadásában hallják, illetve a Domy Béla doktorsága című Ady novellát B Szabó Zsolt, a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjasa olvassa fel. Zenei illusztráció: Claude Debussy Arabesque no.1 és Claire de lune.

“Tudjuk, bár restelljük hangoztatni, hogy a mi társadalmunk ítélete, véleménye még mindig rabja a régi, korlátolt felfogásnak, ha színészetről, színésznőkről esik szó.” Debreczeni Reggeli Ujság 1898. október 13.

Ady Endre színházi publicisztikájából Csíki Szabolcs, novellát B Szabó Zsolt, a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjasa, illetve tavaszi verseket Benedek Botond, Henn János és Puskás László olvas fel. Zenei illusztráció Camille Saint Saens, Clude Debussy és Budapest Bár.

“Azok a tavaszi hullámok, /Mikről a költők zengenek, /Való dolog, hogy megvadítják /A vérkamrákat módfelett. /Való dolog, hogy így tavasszal Az ember könnyen tesz vadat: /Vagy megnősülsz, vagy új viszonyt kötsz, /Vagy fejbe puffantod magad… “

Kevésbé ismert Ady versek – Új tavasz ez, Tavasz a faluban és a Tavaszi strófák – a Csíki Játékszín művészének, Puskás Lászlónak előadásában, aki Budapesten , a Nemzeti Színházban megrendezett Kárpát-medencei Versünnep Fesztiválon első díjat nyert a professzionális előadók mondott vers kategóriájában.

Sokan nem ismerik a történetmesélő Ady Endrét… annak ellenére, hogy Ady nem tartotta nagyra „az élethajszában, pénzért született írásait”, ahogy ő maga nevezte, novellái máig élő művek. A Tízmilliós Kleopátra című novelláját B Szabó Zsolt, a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjasa olvassa fel. Megzenésített Ady versek Cseh Tamás, a Misztrál együttes és a SzégyenGyalázat zenekar előadásában.

Ady és Várad

“Májusban olyan szép szokott lenni Magyarvár, hogy az emberek megbolondulva néznek Erdély felé s általában Keletre, honnan a Nap is jönni szokott. Hársak illata s gesztenyék színe, minden, mintha a kígyózó, hosszú Sugárfolyó völgyén jönne ide, e furcsa, nagyon furcsa városba. E furcsa városba, amely igazán a Vérnek városa s ahol Szent László óta emberek és fajták nagyon össze-vissza ölelkeztek.” A.E. Nyugat, 1910.

Ady Endre és Nagyvárad májusi emlékező műsorunk témája. A vér városa című Ady regény egyetlen megírt fejezetét, Az egy kis séta című botrányos publicisztikáját, illetve A könnyek asszonya című Lédának írt szerelmes versét Gáspárik Attila olvassa fel.

Ady és a nyár

“Június volt s ujjongtunk, nincs tovább,/Most gyertek, szabad mellü örömök/ S pusztuljatok, bilincses iskolák.”

Ady Endre halálának 100.évfordulójára emlékezünk a Literatúrában. Az Üzenet egykori iskolámba és az Emlékezés egy nyár-éjszakára című verseket Henn János olvassa fel, a Lujza című novellát B Szabó Zsolt, a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjasa, majd a Nyári strófák és Szent Június hívását Benedek Botond, illetve a Még egyszer című verset Gáspárik Attila előadásában hallják.

Ady és Olaszország

„Sandítva száll Rómára,/ Fecske-raj-követséggel,/ Vigyorog vígan széjjel/ Nyárdélutáni Hold.”

A Nyárdélutáni Hold Rómában és A nyári délutánok című versét Puskás László előadásában hallják. A Juliette Firenzébe megy című Ady novellátB Szabó Zsolt, a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjasa olvassa fel. Szerkesztő Tompa Enikő.

Ady versek és előadói stílusok

Kísérlet az Ady versek és előadói stílusok, értelmezések esettanulmányszerű bemutatására. A módszertanról: adva a kiválasztott négy rövid vers, több hangon, különböző színésziskolák előadói stílusának lenyomataként, közel 50 év távlatából.

A föl-földobott kő című verset Kállai Ferenc, Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre, Puskás László és a Kis Hang zenekar, a Sem utódja sem boldog őse című verset Puskás László, Latinovits Zoltán, Reviczky Gábor és Hobo, az Intés az őrzőkhöz című verset Puskás László, Balkay Géza, Latinovits Zoltán és Molnár Piroska, illetve A ló kérdez című verset Puskás László, Cserhalmi György, Barbinek Péter, Gobbi Hilda, Major Tamás és Cseh Tamás előadásában és hangszerelésében hallják. Szerkesztő Tompa Enikő.

Ady 100 – Október: ősz, dér, bor és részegség

„Élet és elmúlás, virág és hervadás, harmat és őszi dér, szerelem és csalódás: s ki van merítve ennek az életnek összes változata.” Ady Az első dér, 1898 október 28.

Ady Endre Az őszülő erdők rettegése című versét Henn János, Az ősz szerelmeit Puskás László előadásában hallják. A Lőrinc és a nóta című novellát, illetve Ady publicisztikájából – Az első dér, Az őszi napsugár, A szerkesztő szüretel és a Köd –B Szabó Zsolt, a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjasa olvas fel.

“Édes átok: /Utolsó napig és hajszálig /Gyermek-szemmel /Nézni a világot.” (Ady Az örök gyermekség)

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékező sorozatunk novemberi műsorában Gyéresi Júlia és Kiss Bora olvas fel verseket, illetve a Mihályi Rozália csókja című novellát B Szabó Zsolt, a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjasa előadásában hallják. Zenei illusztráció: Erik Satie, Ravel és Debussy életműből.

Szerkesztő Tompa Enikő.

Hangmérnök Kacsó Tibor.