• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9758 RON
  • USD4.6438 RON
  • GBP5.8200 RON
  • HUF1.2690 RON

Sepsiszentgyörgy az élen van a népszámláláson való részvétel tekintetében

Sepsiszentgyörgyön a lakosság több mint 40 százaléka már kitöltötte a népszámlálási kérdőíveket, számolt be híradónk érdeklődésére Antal Árpád polgármester, aki hozzátette: az a cél, hogy május 15-ig elérik az 50 százalékos részvételt.

Antal Árpád azzal magyarázta, hogy Sepsiszentgyörgy jobban teljesít mint a méretben hasonló városok, hogy komolyan vették és megszervezték az önkitöltést segítő pontokat, illetve a lakosságnak sikerült átadni az üzenetet, hogy miért fontos a magyar közösség számára a népszámlálás. Sepsiszentgyörgyön 14 önkitöltést segítő pont működik és minden nap kielemzik ezek forgalmát és ha úgy érzékelik, hogy valamelyik helyszín kifulladt mert már nem érkeznek segítségkérők, akkor azt elköltöztetik egy másik forgalmas helyszínre, magyarázta a polgármester. Antal Árpád rámutatott: tíz évente szerveznek népszámlálást amikor egy közösség fel tudja mutatni a súlyát aminek közjogi következményei is vannak, például ez alapján szabályozzák a nyelvhasználati jogokat a településeken. Emellett fontos, hogy miként alakul a romániai magyar közösség demográfiai helyzete, láthatjuk többek között, hogy mennyien vándoroltak ki és mennyien tértek haza és hogyan alakult az iskolai végzettség és mindezek alapján közpolitikai döntések születnek a következő évekre, magyarázta Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy azáltal van az élen a népszámláláson való részvétel tekintetében, hogy minél több csoportot és társadalmi réteget megszólítanak, mondta híradónk érdeklődésére Vargha Fruzsina.

Sepsiszentgyörgy alpolgármestere szerint a következőkben a fiatalokat szeretnék jobban bevonni ebbe a folyamatba, hogy ők segítsenek hozzátartozóiknak, ismerőseiknek a kérdőívek online kitöltésében. „Nem igaz, hogy a fiatalok érdektelenek”, állapította meg Vargha Fruzsina, aki szerint az április elején, Sepsiszentgyörgy főterén szervezett villámcsődülettel sikerült felébreszteni a fiatalokban a felelősségvállalást, hogy segítsenek szüleiknek és nagyszüleiknek. A Háromszéki Diáknapok keretében ezen a héten, több mint 300 fiatalnak adnak népszámláláshoz köthető, játékos, pontgyűjtő feladatot amivel azt ösztönzik, hogy a környezetükben élőket minél szélesebb kőrben vonják be a népszámlálásba, magyarázta az alpolgármester. Vargha Fruzsina szerint más-más témák mozgósítják az idősebb és a fiatalabb generáció tagjait, például a fiatalok már megszokták, hogy a köztéri táblákon van magyar felirat is a román mellett. Számukra azzal kell érvelni a népszámláláson való részvétel fontossága mellett, hogy nem mindegy, hogy rendezvényeiket és programjaikat milyen nyelvi keretek között kell megvalósítsák.

Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt



május 5, 2022