• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9758 RON
  • USD4.6438 RON
  • GBP5.8200 RON
  • HUF1.2690 RON
Fotó: Costel Alexe Facebook oldaláról

A volt környezetvédelmi miniszter tagadja a vádakat

Klaus Iohannis államfő elküldte kedden Stelian Ion igazságügyi miniszternek a Costel Alexe volt környezetvédelmi miniszter elleni büntetőjogi kivizsgálásra vonatkozó kérelmet.

Az Államelnöki Hivatal arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy Klaus Iohannis december 5-én, kedden elküldte Stelian-Cristian Ion igazságügyi miniszternek Costel Alexe volt környezetvédelmi, erdő- és vízgazdálkodási miniszter ellen indítandó büntetőjogi kivizsgálásra vonatkozó kérelmet. A volt tárcavezetőt vesztegetés elfogadásával és sikkasztásra való felbujtással gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség.

Costel Alexe 2019. november 4-e és 2020. november 5-e között töltött be miniszteri tisztséget. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőn kérte fel a legfőbb ügyészséget, hogy az forduljon Klaus Iohannis államfőhöz a volt környezetvédelmi miniszter, Costel Alexe elleni bűnvádi kivizsgálás kérelmezése érdekében.

A korrupcióellenes ügyészség arról tájékoztatta hétfőn az AGERPRES hírügynökséget, hogy az alkotmány és a hatályos törvények alapján a DNA vezetője írásban ismertette az ügyet a legfőbb ügyésszel, akinek az államfőhöz kellett fordulnia a bűnügyi kivizsgálás elindításának kérelmezése érdekében, mivel a tett elkövetésekor Alexe miniszteri tisztséget töltött be.

Az ügyészek szerint Alexe körülbelül 103.000 lej értékben kért termékeket egy acélgyár menedzserétől a gyár üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó tanúsítványának ingyenes kiállításáért cserébe, illetve azért, hogy elvégezze egy nem szabályszerű hulladéklerakat bezárásának monitorozását, amely az érintett vállalat feladata volt. A kapott termékeket (körülbelül 22 tonna lemezt, 103.000 lej értékben) egy rokona cégének székhelyén vette át 2020. április 23-án és július 7-én – állítják a nyomozók.

Costel Alexe hétfő este közleményt juttatott el az AGERPRES hírügynökséghez, amelyben azt írta: bízik az igazságszolgáltatásban, és köztisztségének betöltése alatt soha nem kért és nem kapott illetéktelenül javakat.

Meglepődéssel vettem tudomásul a korrupcióellenes ügyészség közleményét az ellenem indítandó büntetőjogi eljárás megkezdésére vonatkozó javaslatról. A következőket szeretném leszögezni: bízom az igazságszolgáltatásban és szeretném, ha mielőbb lezárulna ez az eljárás, amely pontosan a valóságot fogja tükrözni: hogy közéleti tevékenységem alatt egyszer sem kértem és nem is kaptam törvénysértő módon illetéktelen javakat – olvasható Costel Alexe közleményében. Costel Alexe jelenleg a PNL Iaşi megyei szervezetének és a Iaşi megyei tanácsnak az elnöke.

Forrás: Agerpres


január 5, 2021