• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9758 RON
  • USD4.6438 RON
  • GBP5.8200 RON
  • HUF1.2690 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – XI. alkalommal disznólkodtak Bálványoson

A 2016 február 23-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. A hétvégén XI. alkalommal szervezték meg a Bálványosi Nemzetközi Disznótoros Fesztivált. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott voltunk. Sikertörténetünkben a kibédi Szilveszter Lászlóval ismerkedünk meg, aki őseitől örökölte a gyapjúfeldolgozás mesterségét. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A gazdálkodást kiegészítő foglalkozásként is lehet űzni. A vargyasi Dimény Imre válaszol kérdéseinkre. Aki főállásban gazdálkodik, az sem ebből gazdagodik meg. Erős Ágota csíkszentmiklósi gazdasszonyt hallhatják. Háromnegyed egy körül kisorsoljuk a nyerteseket, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Balvanyosi Disznotoros Fesztival (1)Gazdahírek:

A gazdálkodók akkor is megkaphatják a támogatások igényléséhez szükséges igazolást, ha tartoznak a helyi költségvetésnek. A dokumentum kibocsátásának többé nem feltétele az, hogy ne legyen hátrálék – áll az Agrostar szakszervezet közleményében. A módosításra azután került sor, hogy az érdekvédelem megkapta a szaktárcától a támogatásokkal kapcsolatos rendelet kiegészítését, mely szerint az igazolás kibocsátása nem köthető többé ahhoz, hogy az érintett gazdálkodónak van-e tartozása a helyi büdzsé felé. A kikötést azután törölték, hogy számos gazdának volt hátraléka az önkormányzatok fele, az uniós előírás szerint pedig a támogatásban csak akkor lehet részesülni, ha nincsenek tartozások. Ugyanakkor a szakszervezet elérte azt is, hogy az állatorvosok ingyen állítsák ki az igazolást az állattartóknak. (Híradó)

Összesen több mint nyolcszáz háromszéki gazdánál, agárvállalkozásnál tart ellenőrzést március végéig a Kovászna Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság. A vizsgálatok során egyebek mellett a haszonállatokkal kapcsolatos nyilvántartási, betegségmegelőzési, értékesítési-elidegenítési szabályok betartását mérik fel. A felénél sem tartó ellenőrzés máris elég sok szabálytalanságot feltárt, a fő ok a hanyagság, esetenként a tájékozatlanság. Eddig hat esetben szabtak ki bírságot, összesen 4000 lejt. (Háromszék)

A gazdák életén szeretne könnyíteni és a családi gazdaságok fenntarthatóságát támogatni az a törvénytervezet, amelyet Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila parlamenti képviselő javaslatára az RMDSZ szenátusi frakciója kezdeményezett az elmúlt hetekben a román parlamentben. Az a konkrét cél vele, hogy azok a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, amelyeket termelői bizonylattal rendelkező gazdák vagy szövetkezetek állítanak elő, közbeszerzési eljárás meghirdetése nélkül kerülhessenek be állami intézmények alárendeltségében működő és ilyen termékeket vásároló egységekhez. Ez azt jelenti, hogy azok a gazdák, akik gyümölcsöt, zöldséget termelnek, akik primer termékekkel – tejjel, hússal –, vagy feldolgozott termékekkel – sajttal, befőttekkel, mézzel – látják el a piacot, és természetesen engedéllyel rendelkeznek, mentesüljenek a közbeszerzési eljárásoktól, amennyiben termékeiket kórházakhoz, óvodákhoz, napközikhez, gyermekvédelmi hatóságokhoz, esetleg kaszárnyákhoz, a hadsereghez vagy a rendőrséghez szállítják. Óriási piacról van szó, a felsorolt állami egységek csak Hargita megyében 100 ezer eurós tételeket vásárolnak fel egy év alatt. (Közlemény/Gazdaélet)

Csak egy hónap múlva kezdik el az uniós élelmiszersegély kiosztását. A szerény jövedelemmel rendelkező személyek általában novemberben kapták meg a csomagokat. Tavaly azonban nem így történt ez, „technikai” okokra hivatkozva egyik hónapról a másikra halogatták azok kiosztását. A halogatást az okozta, hogy az uniós alapok minisztériumának mindeddig nem sikerült megkötnie a szerződéseket a szállítókkal. A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Szociális Szolgáltatások Osztályának vezetője, Maior Márta azt mondja, ha a dokumentumokat ebben a hónapban aláírják, a támogatásokat márciustól kezdhetik kiosztani. A jogosultaknak 13 kilogrammnál súlyosabb csomagokat kell kapniuk. 2014-ben a támogatások szétosztása decemberben kezdődött és tavaly februárig tartott. Marosvásárhelyen 10 ezren kaptak uniós élelmiszercsomagot, idén is körülbelül ennyi jogosult lenne. (Híradó)

2020-tól eltűnhet a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA), valamint a Vidéki Beruházások Ügynöksége (AFIR) Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter szerint, mivel Brüsszelnek régóta az a szándéka, hogy a kifizetéseket termelői szervezeteken keresztül biztosítsa a gazdáknak. Irimescu szerint ugyanakkor a területalapú támogatások késése is az APIA rovására írandó, mert „nem csinálták meg idejében a házi feladatot”. (7határ/Gazdaélet)

Dimeny Imre VargyasPiaci árak:

A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a brokkoli kilója 7 és 8 lej, a tojás darabja ezen a héten 45 bani. Egy fej saláta 1 lej és 1 lej 50 bani. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja és a fehér retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A burgony kilója 1 lej és 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója pedig 8 és 9 lej. A paprika kilója 7 lej és 8 lej, a paradicsomé 4 lej 50 bani és 6 lej, az uborkáé 2 és 2 lej 50 bani, a csípős paprika kilója 7 lej, a gomba kilójáért 10 lejt kérnek. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 6 lej, a szőlő kilója 8 lej és 11 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Idén hányadik alkalommal szervezték meg a Bálványosi Nemzetközi Disznótoros Fesztivált?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2016 március 25-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro

Erös Agnes Csikszentmiklos