• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9759 RON
  • USD4.6361 RON
  • GBP5.8194 RON
  • HUF1.2736 RON
Fotó: Barabási Attila Csaba

Mi kitakarítottuk! Ön vigyáz rá?

Harmadszor is kitakarítottuk, közösen, a Maros partot, mintegy két és fél kilométeres szakaszon, a komptól Szentgyörgy irányába. A vasárnapi akció eredménye, amelyen több mint ötszázan vettek részt, körülbelül 2500 zsák szemét. A mozgalommá duzzadt akcióhoz négy teherautóval, négy terepjáróval, egy markológéppel, hat motorcsónakkal, nyolc kajakkal és kenuval csatlakoztak különböző szervezetek, egyesületek. A takarítási akcióhoz csatlakozott az Erdélyi Magyar Televízió, a Rádió GaGa, a Népújság, a Punctul.ro, a Nemzeti Színáhz Tompa Miklós Társulata,  Hegyimentő Szolgálat, a Mentőszolgálat, a Köztisztasági Vállalat, a Halászok és Vadászok Egyesülete, a Divers Egyesület és a Női Akadémia, amelynek tagjai zsíroskenyérrel kedveskedtek a szemétszedőknek.

Koreck Mária, a Divers Egyesület elnöke:

A Marosvásárhleyi Rádió nem csak hulladéktárolókat helyezett el a kompnál, hanem a fákra felszerelt táblákon próbálja figyelmeztetni a szemetelőket, hogy a hulladékot kukába kell dobni, nem pedig otthagyni a hétvégi piknikezés után. Az autó hazafelé is elbírja az üres sörösüvegeket. A következő összeállításban önkéntesek szólalnak meg.

A Marosvásárhelyi Rádió Közösen kitakarítjuk akciója minden évben áprilisban, a Föld Napja környékén zajlik. A Föld, ha nem vigyázunk rá, elpusztul. Ezt már a fiatalok is tudják. Második alkalommal hírdettünk pályázatot gyerekeknek, amelynek keretében nem csak tudatosítani kívántuk a környezet védelmének fontosságát bennük, hanem arra is kíváncsiak voltunk, hogyan látják a középiskolások az egyik legégetőbb problémát, a bolygó megmentését. Három kategóriában hírdetett pályázatot a Marosvásárhelyi Rádió: elemistáknak rajzversenyt, 5-8 osztályosoknak földgömböt kellett készíteniük reklámlapok felhasználásával, míg a liceumi tanulóknak pillepalackból összeállított kerékpárt kellett készíteniük.  Felhívásunkra szinte 300 rajz érkezett, 10 földgömb és egy pillepalack-kerékpár, amelyet a Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum két 10. osztályos tanulója, Koncz Bernadette és Magyari Annamária készített. Mivel egyedül voltak kategóriájukban, a díjakat is ők seperték be.

Díjazottaink:

Földgömbök kategóriában:

Megosztott első helyezettely: Farkas Balázs, Nemes Alpár Nimród és Fekete Teréz, Mocanu Laura, Somodi Angyalka és Sita Kriszta – a Dózsa György községbeli Rákossi Lajos iskola diákjai

Második helyezett: Tar Brigitta, Kiss Bíborka és Kovács Márta

Harmadik helyezett: Andrásy Amadeo és Sebesi Borbála

Különdíj: Varga Viviennek, Benedek Andreának és Zayzon Kingának, a Bolyai Farkas Líceum tanulói

Rajzverseny:

Első helyezett: Marian Viktória

Második helyezett: Birton Viktória és Haraszti Gréti

Harmadik helyezett: Koncz Orsolya Kincső

Különdíj: Csiki Ajna Evelin, Birton Boróka Csenge, Sikó Johanna Adrienn, Barabás Lára és Moica Natalia.

Elismerés: Budai Sára Erzsébet, Molnár Emese, Kommer Dominik, Szabó Gellért, Páll Jessica, Antal Dorka, Csont Larissza és Aberle Dóra

Az alkotásokat kér háromtagúzsűri bírálta el. Eperjesi Noémi képzőművész a rajzokat értékeli:

A rádió a gyerekeknek külön foglalkozást szervezett, Brassai Eszter vezetésével:

Közös akciónk végén mi is feltettük a pontot az íre, vagyis egy drón segítségével a magasból lefilmeztük az eredményt és a lelkes résztvevőket. Szász Attila főszerkesztő:

A hangfelvételeket Bódizs Edit készítette.

 



április 15, 2019