• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9763 RON
  • USD4.6109 RON
  • GBP5.7827 RON
  • HUF1.2877 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Támogassuk a helyi kistermelőket

A 2019 október 29-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Kihírdették a Virágos Erdély pályázat nyerteseit. Dr. Csemez Attila professor emeritus, a Virágos Magyarország mozgalom szervezőbizottságának tiszteletbeli elnöke tartott előadást Marosvásárhelyen, a Sapientia EMTE-n. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A kápolnásfalusi Ozsváth Zoltán húsmarha tenyésztéssel foglalkozik. Vele készült interjúnk. A gyergyócsomafalvi Fenyő egyesület tagjai szörp- és lekvárkészítéssel foglalkoznak. Csata Jenő válaszol kérdéseinkre. A szépvízi Fehér Gizella hecserlipasztát készít és kínál eladásra. Műsorunk második felében vele beszélgetünk. Ezt követően sorsolunk a hűséges hallgatóink között, de ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat is. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek

Brassó megyében egyre nagyobb gondot jelent az, hogy lakott területekre is bemegy a medve – nyilatkozta Marian Rasaliu a megye prefektusa. Ugyanakkor szorgalmazza, hogy tegyék lehetővé az állatok más országokba való telepítését és felszólította a helyi lakosokat és a turistákat, hogy ne etessék a vadat, ne hívják ki maguk ellen a sorsot, nem játék. Az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság képviselői szerint a medvék jelenléte nehezíti az afrikai sertéspestis gócok megszüntetését is. Dorin Valter Enache igazgató szerint legtöbb 3 hónapon belül a térségben tanyázó vadakat el kell távolítani. Az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője szerint medvék, rókák, farkasok és sakálok járnak azon a helyen, viszont ameddig nincs kilövési engedélyük, addig nem tehetnek semmit ellenük. Az elmúlt két esztendő során több mint 1700 kártérítési kérést hagytak jóvá a medvekárok helyreállítására – nyilatkozta a Brassói Erdővédelmi Őrség vezetője, aki szerint országszerte hozzávetőleg 1.300 egyednek lenne megfelelő életkörülménye, ezzel szemben több mint 6.000 medvét tartanak számon. Az élőhelyek túlzsúfoltak. (Híradó/Gazdaélet)

Romániában naponta mintegy 6.000 tonna, fogyasztásra alkalmas élelmiszert dobnak a szemétbe – derül ki a bukaresti élelmiszerbank adataiból. Közben az ország lakosságának egyharmada, azaz 7 millió ember a szegénység küszöbén él. Az Élelmiszerbegyűjtési és -elosztási Bank elnöke, Gabriel Sescu szerint adókedvezményekkel kellene arra ösztönözni az üzleteket és a termelőket, hogy adományként ajánlják fel termékeiket. Az európai gyakorlat országonként változik: van, ahol a hazaihoz hasonlóan az általános forgalmi adó csökkentésével próbálkoznak, különféle adómérséklést biztosítanak azoknak, akik úgy döntenek, ahelyett, hogy eldobnák, eladományozzák javaikat – jelenti a Román Rádió. (Híradó/Gazdaélet)

November 1-jéig a gazdák 80 százaléka megkapja a mezőgazdasági támogatás előlegét. Az előleget a kis- és nagygazdák egyaránt kapják, függetlenül attól, hogy területalapú vagy állattenyésztési támogatást igényeltek. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) szerint a területalapú támogatások esetében az előleg a végösszeg 75, a vidékfejlesztési támogatásoknál 85 százalékát teszi ki. A növénytermesztés területén az egységes területalapú támogatás (SAPS) 102,6 euró/hektár, a redisztributív támogatás az 1 és 5 hektár, illetve 5 és 30 hektár között 48,7 euró/ha, a klíma-és környezetkímélő gazdálkodás esetében 59,3 euró/ha, a fiatal gazdáknak pedig 31,2 euro/ha jár. Juhok és kecskék esetében, illetve a termeléshez kötött támogatásoknál a felső határérték 17,7 euró/egyed. (Maszol/Gazdaélet)

A nyárias októbert is száraz periódus előzte meg, amely jelentősen befolyásolta a mezőgazdaságot. Háromszéken leállt a repce vetése, az előrelátott 3000 hektár csupán felét sikerült elvetni, ennek egy része is rosszul kelt. A betakarítási munkálatoknál a pityókaszedést befolyásolta a meleg, száraz időjárás, a kemény talaj miatt nem tudtak gépesített szedést végezni, a gazdák jó része kézi munkaerőt használt, így lassabban haladt a szedés. Ennek viszont van egy pozitív hozadéka is, hogy nem került egyszerre nagy mennyiségű krumpli a piacra, ezért nem alakult ki dömping ár, sőt a háromszéki gazdák már 1,5 lejért is el tudják adni a pityóka kilogrammját. A gazdák elégedettek mert két egymást követő évben is jó árat kapnak a krumplijukért. A jó ár miatt növekszik a krumplival beültetett területek nagysága, ez valahol 14.000 hektár környékén stabilizálódhat. (Híradó/Gazdaélet)

Agrárképzéseket indít november 15-től a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány Csíkszeredában, biotermelő, hegyvidéki gazdálkodó és agróturisztikai dolgozó témakörökben. A sikeresen vizsgázó gazdák a munkaügy által elismert hivatalos diplomát vehetnek át. Jelenkezni Máthé Emmánál lehet az alapítvány székhelyén, Csíkszereda, Taploca út, 20 szám alatt, vagy a 0745-327-972 telefonszámon. (KözleményGazdaélet)

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro