• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9751 RON
  • USD4.5879 RON
  • GBP5.8059 RON
  • HUF1.2827 RON

Washingtonban egyeztetett Klaus Johannis és Joe Biden

Klaus Johannis államfő Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség elmélyítéséről tárgyalt Joe Biden amerikai elnökkel.

Johannis köszönetet mondott Joe Bidennek az Egyesült Államok jelentős hozzájárulásáért Románia és az egész keleti szárny biztonságának garantálásához, és egyúttal a Fekete-tenger stratégiai szerepének elismeréséhez az ukrajnai háborúval való összefüggésben.

Az államfő kijelentette, az amerikai csapatok jelenléte Románia területén az egész régió számára biztonsági és stabilitási tényezőt jelent. Johannis ugyanakkor elmondta, Joe Biden elnök nagyra értékelte Ukrajna folyamatos romániai támogatását.

A román állampolgárok vízummentességének kérdését is felmerült a tárgyaláson, ugyanis Bukarest célja, hogy Románia teljesítse a Visa Waiver programba való felvétel összes követelményét.

A közelgő washingtoni NATO-csúcsról Johannis kijelentette, fontos, hogy ez a találkozó megerősítse a transzatlanti egységet. Az Ukrajnának nyújtott folyamatos és következetes támogatás mellett szerinte kiemelt jelentőségű a NATO védelmi és elrettentési pozíciójának erősítése a keleti szárnyon, ugyanis „az Európai Unió és az Egyesült Államok közös prioritása Oroszország ukrajnai háborús győzelmének megakadályozása” – szögezte le az államfő.

A román államfő munkalátogatáson tartózkodik Washingtonban. Johannis szerdán ünnepi gála keretében átveszi az Atlanti Tanács agytröszt kitüntetését, amit a kimagasló pályafutása, Románia példamutató vezetése, valamint transzatlanti és európai vezetői szerepe elismeréseként kap.

A NATO-főtitkári jelöltségéről is tárgyalt Klaus Johannis államfő Joe Biden amerikai elnökkel.

A két államfő abban állapodott meg, hogy ez ügyben folytatják a megbeszéléseket, de Johannis nem kívánta részletezni, hogy erről mi volt Joe Biden álláspontja.

Johannis elismerte, a tisztségre való bejelentkezése miatt fennáll a kockázata annak, hogy a júniusi NATO-csúcs előtt nem sikerül konszenzusra jutni a NATO új főtitkárának személyéről, de hangsúlyozta, jó, hogy két jelölt van, mert egy erős szervezetnek erős versenyre is szüksége van.

Románia remélheti, hogy a jövőben bekerül az amerikai vízummentességi programba – jelentette ki kedden Washingtonban Klaus Johannis.

Az államfő hangsúlyozta, nem politikai döntés kérdése, hogy a román állampolgárok mikortól utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba, ez elsősorban a statisztikai adatokon múlik. Johannis szerint a román külügy és az amerikai román nagykövetség is nagyon komolyan foglalkozik a témával, tájékoztató kampányokat szervez az elutasított vízumkérelmek arányának visszaszorítására. Johannis hozzátette, a Joe Bidennel a Fehér Házban folytatott megbeszélésen is tárgyaltak erről.

Forrás: Agerpres


május 8, 2024