• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9758 RON
  • USD4.6712 RON
  • GBP5.7677 RON
  • HUF1.2603 RON

Közösen kitakarítottuk!

Az április 22-dikei Föld napja környékén rádiónknál hagyománnyá vált a Maros-parti takarítóakció. Tavaly ez sajnos kimaradt a szükségállapot miatt, de idén újra sikerült megszervezni partnereinkkel közösen. A járványügyi óvintézkedéseket szem előtt tartva, mintegy 700 önkéntes hat munkaponton hat teherautónyi szeméttől szabadította meg a Maros mindkét partját egy kb. 7 km-es szakaszon Marosszentgyörgyön, Marosszentannán, Marosszentkirályon és Marosvásárhelyen.

Idén először szelektíven gyűjtöttük a szemetet, a petpalackokat, aluminiumdobozokat külön zsákba, a többi hulladékot fekete zsákokba gyűjtöttük. A kitakarított partszakasz Marosszentgyörgy, Marosszentanna, Marosszentkirály és Marosvásárhely területeit érintette.

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak is volt külön standja a Marosparton, Soós Zoltán polgármester munkatársaival és több városi tanácsossal személyesen vett részt akciónkon. Az ő véleménye is az, amit olyan sokszor hangoztatunk, hogy az embereket környezettudatossságra kellene nevelni, és ezt a nevelést már zsenge gyerekkorban el kell kezdeni. Persze, nem lehet mindent rábízni a lakosok lelkiismeretére, ezért hamarosan kamerákat is felszerelnek a Maros-partra, valamint más zöldövezetek környékére, és aki szemetel, az majd büntetést fog fizetni, mert elrettentő példákra is szükség van néha.

Péter Ferenccel, a Maros Megyei Tanács elnökével, a Maros-híd alatt találkoztunk, munkatársaival együtt a sínek mellől szedték fel a szemetet, ott volt az egyik munkapont is, a Megyei Tanács által felállított stand, és már több szeméttel tele zsák sorakozott a közelben, amikor az elnököt mikrofonhoz kértük.

Ugyancsak ott találkoztunk Tóth Andreával, az ADI Ecolect Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatójával, aki arról számolt be, hogy idén jelentősen kevesebb szemetet találtak azon a szakaszon, ez magyarázható azzal is, hogy a városi kertészet alkalmazottai két hónappal ezelőtt már végig mentek a Maros-parton, és összegyűjtötték a hulladékot, de azzal is, hogy a korlátozások miatt kevesebb ember fordult meg az elmúlt időszakban a szabadban.

 

Oláh Réka, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem diákja, barátaival jött el a szemétszedési akcióra, ő sem érti igazán, miért vannak olyan emberek, akik ennyi szemetet hagynak maguk után, de szerinte a rendszeren is javítani kellene, mert van, ahol nagyon kevés a szemeteskuka. Ha több lenne, akkor szerinte az emberek nem szemetelnének annyit!

Szász Attila főszervező, rádiónk főszerkesztője elmondta: körülbelül 700 személy vett részt az akcióban, és hat kamion szemetet sikerült összegyűjteni, tehát sikeres volt az idei szemétszedés is. A gond az, hogy a szemét mennyiségéből ítélve, az emberek magatartásában nem történt jelentős változás. Továbbra is ugyanúgy gyűl a szemét a parton, a vízben, ahogy az az előző években is volt. És nem foghatjuk rá a folyómenti falvakra, hogy onnan érkezik az árral minden szemét, mert sajnos a piknikezők és a halászok is rengeteg hulladékot szoktak „ottfelejteni”.

Reménykedjünk abban, hogy ez a figyelemfelkeltő akció mégiscsak eléri a célját, és sikerül környezettudatosságra ébresztenünk embertársainkat.

 

 



április 17, 2021