• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9765 RON
  • USD4.6373 RON
  • GBP5.8018 RON
  • HUF1.2662 RON

Ésszerűsítik a decentralizált intézmények működését

Ésszerűsítik a decentralizált intézmények működését, bebizonyítják, hogy jó gazdái lesznek azoknak, ígérik a háromszéki önkormányzatok vezetői. A decentralizálás során Kovászna megye és Sepsiszentgyörgy önkormányzata 22 ingatlant, kétszáz alkalmazottat, és a jövő évi költségvetésben hétmillió lejt kapott ezek működtetésére és a bérekre. Tamás Sándor, a háromszéki közgyűlés elnöke elmondta: december 31-ig átveszik az intézményeket, január elsején pedig elkezdik az átszervezést.

Nem akar senki megijeszteni, elbocsátásokról nem beszélnek, de a párhuzamosságokat megszüntetik, például az intézmények többségében két könyvelő dolgozik, ezeket a feladatokat egy könyvelői központra bízzák majd. A Művelődési Igazgatóságon nyolc irodában négyen dolgoznak, ezt is ésszerűsíteni fogják. Székelyföldön hosszabb és hidegebb a tél, ezért a fűtésszámlák is drágábbak, a kétnyelvűség is többe kerül, ennek ellenére meggyőződésük, hogy az önkormányzatok kevesebb pénzből tudják majd működtetni ezeket az intézményeket, és a bevételeket is növelni tudják. A háromszéki politikus elmondta, az első dolguk lesz, hogy az ingatlanokat felleltározzák és telekkönyvezzék. A kedden elfogadott decentralizációs törvény szerint a mezőgazdasági, az egészségügyi, környezetvédelmi, kulturális, ifjúsági és sport intézmények, a turisztikai engedélyezéssel foglalkozó hatóság, a gyerekek palotái és a halászati engedélyeztetéssel foglalkozó intézmény került a minisztériumoktól önkormányzati hatáskörbe.

A decentralizáció fontos mérföldkő az önkormányzatiság felé, de jobb lett volna, ha több ágazatot adnak át az önkormányzatoknak, jelentette ki Klárik László. A háromszéki szenátor elmondta, felmerült, hogy milyen rövid a háromszéki ingatlanlista, sikerült mindent megszerezniük, ám a kormány Kovászna megyében keveset fektetet be. A döntéshozatal olyan szintre került, ahol valós válaszokat tudnak adni a problémákra, jobb lesz a reakcióképesség, jobban ellenőrizhető és számon kérhető lesz a tevékenység, ecsetelte az előnyöket Klárik László. Ugyanakkor rámutatott, hiányzik, hogy a tanfelügyelőség, a munkaügy, az erdészet, a közrend és a közlekedés-rendészet, a levéltár, a kataszteri hivatal nem került helyi szintre, nem vezettek be valós pénzügyi reformot, ha a befizetett jövedéki adók, a szenvedélyadó vagy a műemlékvédelmi bélyegilleték helyi szinten maradna, nem kellene Bukarestből kérni a pénzt a decentralizált intézmények fenntartására.

A háromszéki szenátor emlékeztetett, hogy az RMDSZ több jobbító javaslata bekerült a törvénybe, például a pénzügyi biztonság megteremtése, a kormány biztosítja a működési költségeket, az önkormányzatok átadhatják az ingatlanokat, átszervezhetik az intézményeket és új feladatköröket adhatnak, a meglevők mellé.

Kovács Zsolt.

 


november 21, 2013