• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9763 RON
  • USD4.6625 RON
  • GBP5.8158 RON
  • HUF1.2637 RON

Megjelent az iskolakezdési kisokos

Megjelent az iskolakezdési kisokos a tanügyminisztérium által létrehozott www.educatiecontinua.edu.ro honlapon.

A szaktárca itt pontosítja azokat az előírásokat, amelyek a tanárokra, a diákokra valamint a szüleikre vonatkozik a 2020-2021-es tanévben, amely a koronavírus-járvány árnyékában veszi kezdetét és minden járványügyi előrejelzés szerint annak égisze alatt fog zajlani. Az iskolakezdési útmutató kitér az óvodásokra vonatkozó szabályoktól a szünetben érvényes előírásokon át a kollégiumokban foganatosítandó intézkedésekig.

A járványhelyzet függvényében minden településen helyi szinten döntenek arról, hogy megnyitnak-e az iskolák, vagy az oktatást az online térbe költöztetik.

Augusztus végén a hatóságok három forgatókönyvet dolgoztak ki a tanintézmények megnyitására településenként az utolsó két hét alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések ezer lakosra jutó teljes száma alapján. Ha ez a mutató egy alatt van, ez a zöld forgatókönyv, akkor megnyitnak az iskolák, ha egy és három között, ez a sárga forgatókönyv, akkor csak az elemisek és a végzősök vehetnek részt személyesen a tanórákon, ha pedig 3 felett van ez, a piros forgatókönyv, akkor az illető településen bezárnak, vagy ki sem nyitnak az iskolák és online folytatják a tanévet. Az Országos Közegészségügyi Intézet szeptember 7-én közzéteszi a helyi járványügyi adatokat, majd ennek függvényében szeptember 10-én a tanintézmények vezetői közlik a megyei vészhelyzeti bizottságokkal, a közegészségügyi igazgatóságokkal és a tanfelügyelőségekkel, milyen forgatókönyvet léptetnek érvénybe iskolakezdéskor.

A tanügyi és az egészségügyi minisztérium által összeállított előírások értelmében a szülők nem léphetnek be az óvodaépületbe, a gyerekeket reggel a kapuban fogadja egy alkalmazott, és délben ugyanonnan vehetik el a szülők.

Az útmutató leszögezi: a kockázati csoportokhoz tartozó gyerekek, krónikus betegek, cukorbetegek, immunhiányos gyerekek kizárólag a kezelőorvosuk engedélyével és a szülők írásos beleegyezésével látogathatják az óvodát. Ugyanakkor az intézményeknek ‘tartalékosokról’ kell gondoskodniuk, ilyenek lehetnek a nyugdíjas pedagógusok vagy diákok, akik behívhatók, ha esetleg egy óvónő megfertőződik.

A felső tagozatos és a gimnazista diákok számára 55 perces tanórákat javasolnak, és öt perc áll majd a tanárok rendelkezésére, hogy másik osztályba menjenek. 

Az egyes osztályokat nem ebben az öt percben, hanem az 55 perces tanóra idején – előre meghatározott, de egymástól eltérő időpontokban – engedik majd 10-15 perces szünetre oly módon, hogy a mellékhelyiségeknél ne alakuljon ki torlódás, és a különböző osztályok diákjai lehetőleg ne találkozzanak egymással. Az 1-4 osztályos diákok órarendjének kialakítását a tanítókra bízzák. A minisztériumi ajánlás szerint az iskolák az órarend tömbösítésével csökkenthetik az egyes osztályokkal találkozó tanárok számát: ha a tanárok egymásután két órát tartanak, akkor a diákok aznap nem öt-hat, hanem legfeljebb két-három tanárral találkoznak – olvasható az útmutatóban. Az órarend kialakítása mindenütt az iskolák hatásköre marad.

Forrás: RRA/Agerpres/MTI


szeptember 2, 2020